Onderwijs & zorg
Passende leeromgeving voor mensen met een beperkingHet Multidisciplinair Centrum
Onze cliënten kunnen niet deelnemen aan het reguliere onderwijs. Simpelweg omdat het onderwijs niet aansluit bij hun mogelijkheden. Wij bieden maatwerk op ons Multidisciplinair Centrum. Ieder kind is welkom en krijgt in een stimulerende leeromgeving de mogelijkheid om zijn talenten te ontwikkelen. Wij bieden dagopvang voor ernstig gehandicapten tussen de 5 en 30 jaar oud, speciaal onderwijs aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar en praktijkonderwijs voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Door meerdere disciplines aan te bieden, versterken we de ontwikkeling van mensen met een beperking.
Dagcentrum
5 - 18 jaar
Hallo! Je bent zo welkom! De juffen zullen liefdevol voor je zorgen, terwijl je ouders kunnen werken en broers en zussen naar school kunnen gaan. Op de opvang krijg je 3 heerlijke, voedzame maaltijden, kun je luisteren naar muziek en kijken naar de andere kinderen. En weet je wat echt super knap is, je leert langzaam ook dingetjes zelf te doen.
Speciaal Onderwijs
5 - 18 jaar
Wat heb je veel geleerd! Je kunt jezelf aankleden, je tandenpoetsen, in de keuken en in de tuin kleine klusjes doen. Allemaal heel handig voor thuis! Je gaat samen met de juffen, je vriendjes én je ouders op stap, heerlijk vind je dat! Maar ook serieus aan de slag: dansen, knutselen, sporten. Je doet het allemaal zo goed op school!
Praktijk Onderwijs
18 - 30 jaar
Een echt beroep leren, en je ouders leren het ook, dan kun je je werk thuis voortzetten. Hoe leuk is dat? En het is ook handig, want zo verdien je een centje voor je familie!
Naar de winkeltjes en zelf de boodschappen doen. Met het openbaar vervoer reizen. Je wordt steeds zelfstandiger. Je ouders en wij zijn apentrots op je!
Dagcentrum
Elk gezin met een ernstig gehandicapt kind heeft extra ondersteuning nodig, helemaal als je op een afgelegen plek in Sri Lanka woont en weinig toegang tot faciliteiten hebt. Friendship Foundation biedt in Ampara District (oostelijk Sri Lanka) deze gezinsondersteuning, door zorgintensieve kinderen en jongeren tussen de 5 en 30 jaar oud op te vangen op Sarana Dagopvangcentrum.
Mensen met een beperking willen, samen met hun gezin, ook graag een leven leiden dat past bij hun wensen en mogelijkheden. Ons doel is om hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Kinderen en jongeren met een complexe beperking krijgen op het Dagcentrum, in een veilige, uitdagende omgeving, een activiteitenprogramma op maat aangeboden in groepsverband.
Lees hier meer over het Dagcentrum.
Speciaal onderwijs
Ruim een derde van de kinderen met een beperking in Sri Lanka volgt geen enkele vorm van onderwijs. Tot wij in 2012 startten met ons centrum was er in Uhana en omgeving geen passende leeromgeving voor mensen met een beperking. Wij kunnen 25 kinderen in het speciaal onderwijs opvangen en 25 jongeren binnen ons praktijkonderwijs.
Ons onderwijs sluit aan bij de mogelijkheden en interesses van onze cliënten. Daarnaast kijken wij ook mee met de ouders en de thuissituatie. De juffen en de ouders trekken samen op, zodat thuis en school voor de kinderen op één lijn ligt. Door met ons activiteitenaanbod aan te sluiten bij de thuissituatie, verlichten we de opvoedkundige taak die ouders hebben. We doen het samen! Hierdoor kunnen kinderen langer thuis blijven wonen. Elk kind heeft hier recht op! Lees hier meer over Speciaal Onderwijs.
Speciaal Onderwijs
Als je niet naar school kunt, omdat je een licht verstandelijke of fysieke beperking hebt, dan is het heerlijk om vijf dagen per week naar het speciaal onderwijs van ons multidisciplinair centrum te kunnen gaan. Dit is een project van Friendship Foundation waar kinderen, met een beperking, hun talenten kunnen ontwikkelen.
Het Speciaal Onderwijs is onderdeel van ons Multidisciplinair Centrum.
Hier begeleiden we een groep licht beperkte kinderen tussen de 5 en 18 jaar naar een zelfstandig leven in de thuissituatie.
Op 18 jarige leeftijd zullen veel van deze kinderen doorstromen naar het Praktijkonderwijs binnen het Multidisciplinair Centrum waar zij vaardigheden leren om hun eigen bijdrage te kunnen leveren aan het gezinsinkomen. We doen het samen, zodat je het op den duur zelf kunt!
Feiten en cijfers
Speciaal Onderwijs(5 tot 18 jaar): gestart in 2012
Aantal kinderen: maximaal 10
Thema: onderwijs
Partner in Sri Lanka: lokale overheid
Dagcentrum
De kinderen worden elke dag liefdevol verzorgd door hun juffen. Op Sarana krijgen ze de aandacht en zorg die ze nodig hebben en waar ze behoefte aan hebben. Met kleine stapjes worden ze begeleid in hun ontwikkeling. Ieder kind heeft een eigen ontwikkelplan. Dit plan is niet rigide en het doel staat niet vast. Dit plan betekent: het plezier en welzijn van het kind staat voorop. In het ontwikkelplan wordt ook de hulpvraag en behoefte van de ouders meegenomen.
Friendship Foundation vindt het belangrijk dat ieder kind opgroeit in een gezin. Een gehandicapt gezinslid drukt een zwaar stempel op het reilen en zeilen in een gezin. Door het kind op te vangen op Sarana krijgen de andere gezinsleden de kans om te werken of naar school te gaan. Dit vergroot de financiële situatie van het gezin. Daarnaast versterken we de sociale positie van het gezin. Friendship Foundation geeft voorlichtingsbijeenkomsten voor familieleden en buren over het leven met een zwaar gehandicapt kind. Ouders worden regelmatig betrokken bij schoolse activiteiten. Tijdens die samenkomsten kunnen zij onderling kennis delen. Daarnaast wordt ook voorlichting gegeven aan de ouders over de ontwikkeling en de mogelijkheden van hun kind.
Feiten en cijfers
Dagcentrum(5-18 jaar): gestart in 2012
Aantal kinderen: maximaal 10
Dagcentrum(18-30 jaar): gestart in 2020
Aantal kinderen: maximaal 10
Thema: zorg
Partner in Sri Lanka: lokale overheid
Praktijk Onderwijs
We zijn in 2019 begonnen met het geven van praktijkgericht onderwijs, op speciaal verzoek van de ouders van onze leerlingen in het Speciaal Onderwijs in Sarana die bijna 18 jaar werden.
Op dit moment kunnen de studenten van het Praktijkonderwijs bij ons, naast het algemene onderwijsaanbod, de volgende ervaringen opdoen: pottenbakken, enveloppen vouwen, kokosolie vervaardigen, tuinieren en koken. Daarnaast kunnen ze stage lopen bij een timmerwerkplaats.
Ook nemen onze studenten deel aan ons programma ‘Bekend maakt Bemind’. Dit programma streeft naar een lokale samenleving waar iedereen welkom is en ieders talent een bijdrage levert: een inclusieve samenleving!
Het Praktijkonderwijs is onderdeel van het Multidisciplinair Centrum voor mensen met een beperking in Oost Sri Lanka. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar zijn welkom om een praktisch beroep te leren en voor een sociaal-maatschappelijke training. Het team kijkt samen met student en ouders naar de wensen en mogelijkheden, en stellen samen een plan op.
Feiten en cijfers
Praktijk Onderwijs(18-30 jaar): gestart in 2019
Aantal jongeren: maximaal 10
Thema: onderwijs
Partner in Sri Lanka: lokale overheid
Praktijk onderwijs
Ons praktijkonderwijs is functioneel. De jongeren leren een passend beroep, waar binnen de maatschappij vraag naar is. Een beroep dat ze ook thuis kunnen voortzetten, of waarmee ze in een kleine werkplaats kunnen werken.
De meeste gezinnen, waarvan een kind ons praktijkonderwijs volgt, hebben een wisselend daginkomen. Geen inkomen betekent geen rijst op de plank. Het is voor het gezin van essentieel belang dat de kinderen ook een inkomen genereren. Nu en in de toekomst, als ze voor hun ouders moeten zorgen. Een kind met een beperking, dat geen passend beroep heeft geleerd, kost dus geld in plaats van dat het geld in het laatje brengt.
Lees hier meer over het Praktijk Onderwijs.
Duurzame Onwikkelingsdoelen Verenigde Naties
Friendship Foundation onderschrijft de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zo dragen wij een steentje bij aan een betere wereld. Daarnaast is het voor ons een fijne leidraad om ons werk duurzaam uit te voeren en te weten dat wat we doen ook relevant is. Lees meer over hoe wij met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen werken op de website van SDG Nederland.
Word vandaag donateur!
Dankzij ons werk…
…hebben wij in de afgelopen jaren veel mensen met een beperking en bejaarden een kans gegeven zichzelf te zijn in de Sri Lankaanse samenleving. . De één via onderwijs, de ander via sociale voorzieningen. Daarom blijven we ons inzetten voor iedereen die onze hulp kan gebruiken. Met jouw bijdrage kunnen wij hen een beter leven geven. Super bedankt!